Trip Journal

Tuesday 4 December 2012

Italian Macaroon

Abby... u hantar i g baking class...oh no... masak lauk pun masih ikut buku inikan pula baking...
Terkenang peristiwa x'mas.... Tak tau nak bezakan antara biskut coklat yang masak @ separa rentung....Hahaha....

Saya abadikan resepi macarons disini sebagai rujukan .....


100g Putih telur
135g Serbuk badam
250g Gula icing

25g Gula pasir halus
 Pewarna (Water Base)
Sedikit jus lemon

Note: Pastikan bekas yang digunakan adalah kering ya....

Cara membuatnyer:
Pukul telur putih bersama sedikit jus lemon sehingga kembang.
Masukkan gula pasir dan gula halus sedikit demi sedikit.
Masukkan pewarna.....
*Berhenti..... bila adunan nampak keras....

 Masukkan badam dan gaul manual dengan teknik scope.....
 sehingga adunan nampak berkilat.

Sediakan dulang pembakar yang telah dilapik dengan silikon @ kertas minyak....
masukkan adunan dlm piping beg, gunakan nozzle No.10 ya .... picit2 daaaaa siap...
Kalau tgk permukaan kulit nampak tak sekata ketuk2 permukaan bawah talam ya...

Belum lagi... tunggu sehingga 4 jam @ permukaan atas kulit macarons nampak kering.
Bakar dalam suhu 150'c /155'c (bergantung pada oven)
Gunakan api atas dan bawah, no fan ya...
Estimate 10min dah masak....

Tip...
1) Sejukkan diatas lantai @ permukaan yang sejuk....
2) Sebaiknyer buat macarons nie bila cuaca panas ya....

 * Thanks sifu Chef Fairuz....... saya belum cuba lagi.... sekarang musim hujan...hehehe alasan.



No comments:

Post a Comment